×
Ana Sayfa Hakkımızda Ürünler Blog İLETİŞİM

MİNERALLER GERÇEKTEN BU KADAR ÖNEMLİ Mİ?

2022-10-01

Jazzy Blog Ekibi

Mineraller vücudun işlevselliği için ihtiyaç duyulan inorganik maddelerdir. Protein, karbonhidrat gibi vücudun olmazsa olmazlarıdır. Her mineralin ise işlevi farklı olduğundan, her mineralin düzenli ve doğru miktarlarda alınmaları oldukça önemlidir.

Kalsiyum (Ca)

Kemik ve diş gelişimi için önemli olan kalsiyum, aynı zamanda sinir sisteminin fonksiyonları içinde oldukça önemlidir. Bunlara ek olarak hücrelerin haberleşmesinde, kanın pıhtılaşmasında, kasların kasılmasında da rol almaktadır. 

Fosfor (P)

Fosfor minerali neredeyse tüm vücutta, farklı hücrelerde bulunur. Kalp, kemik fonksiyonlarının sağlıklı olarak devam edebilmesi için gerekli bir mineraldir. 

Çinko (Zn)

Vücut savunma sisteminde görevli olan çinko, yara iyileşmelerinde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Ayrıca çinko cilt sağlığı ve protein metabolizması için oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra vücudun normal gelişmesi ve onarımı için çinko olmazsa olmazlardandır. 

Demir (Fe)

Birçok enzimin yapısında bulunan demir özellikle kan üretiminde ve kanda oksijen taşınmasında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca vücudun daha dinç olmasına katkı sağlar. 

Sodyum (Na)

Sodyum sinir ve kas fonksiyonlarının yanı sıra sıvı dengesinin de sağlanmasında önemli rol oynar. Sodyum dengesinin sağlanması özellikle damar sistemi için önemlidir. 

Magnezyum (Mg)

Enerji metabolizmasında, enzimlerin ve kemik oluşumlarında önemli fonksiyonlara sahiptir. 

İyot (I)

İyotlu tuzlar ve bununla hazırlanmış besinlerde, deniz mahsullerinde zengindir. İyot, tiroit bezi hormonlarının sentezinde görev alır.

Flor (F)

Diş minesini güçlendirerek, diş yapısının korunmasını sağlar. Diş sağlığının korunmasında önemlidir.

Bakır (Cu) 

Vücut dokusunun yenilenmesini sağlamakla beraber C vitaminin emiliminde önemli görev oynar. Çok fazla besinde bolca bulunmaktadır.

Potasyum (K)

Sinir uyarılarının iletiminde, sıvı dengesinde oldukça önemli yere sahiptir. 

Selenyum (Se)

Selenyum cilt için destekleyici içerik olmakla beraber, cilde parlaklık ve elastikiyet sağlar. Ayrıca E vitamini ile birleşerek antioksidan özelliği kazanır. Bunun yanı sıra hücresel ve sıvısal bağışıklığı güçlendirir.