
KEDİLERDE YAŞAM EVRESİNE GÖRE BESLENME
KEDİLERDE YAŞAM EVRESİNE GÖRE BESLENME
İlk evcilleştirilen hayvanlardan olan kediler; hala bazı konularda gizemini koruyan, köpeklere oranla çözülmemiş özelliklere sahip hayvanlardır. Belki de bu gizemli kalmışlıkları bizlere çekici geliyor ve belki de bu sebeple kedi severler her gördüğü kediye aşkla yaklaşıyor. Sonuçta her birinin keşfedilecek enteresan davranışları oluyor.
Bu gizemli, farklı farklı davranışlara sahip, kalıplara sığmayan kedi dostlarımıza evlerimizi açtığımızda onların ihtiyaçlarını da özenle karşılamamız gerekmektedir. Bu ihtiyaçların başında doğru beslenme ve doğru bakım gelmektedir.
Yavru dönemindeki kediler
Daha bir avuç boyutunda olan yavru kedi dünyaya geldi ve artık yaşamla savaşma zamanı. Peki bu noktada nelere ihtiyacı var, ve bunlara nasıl karar vereceğiz? Bu noktada bizler sizlere yardımcı olacağız ve minnoş kedinizin, bu dönemden yetişkinlik dönemine kadar nasıl ilerlemek gerektiği hakkında bazı notlar sunacağız.
Yavru kediler en az 5-6 haftalık olana kadar anne sütü ile beslenmeleri gerekmektedir. Bu süreçten daha kısa sürede anne sütünün kesilmesi, gelişimde bazı problemler olmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca eğer kedinizin dişleri yeterli gelişimi göstermediyse, yavru kedinizin beslenmesinde, gıdaları tüketiminde zorluklar olabilir.
Sütten kesilen bebek, artık 12 aya kadar yavru olarak kabul edilir. Bu süreçte tam ve kaliteli olan yavru maması ile beslenmesi, sağlığı ve gelişimi için oldukça önemli olacaktır.
Bu dönemde yavru kediler yetişkin kedilere oranla daha fazla mikro ve makro elemente ihtiyaç duyarlar. Bunun yanı sıra enerji ihtiyaçları da daha fazladır. Bu nedenler incelendiğinde, yavru kedinizin sağlıklı olarak gelişimini tamamlayabilmesi için, yavrulara özel üretilmiş mamaları tercih etmeniz gerekir. Uzun süreli olarak yetişkin ya da yaşlı maması tüketilirse, yavru kedinizin mineral, vitamin gibi birçok eksikliği olacak ve bu durum birçok rahatsızlığa da alt yapı oluşturabilecektir.
Sütten kesildikten sonra başlayan bu dönemde, yavrunun bağırsak florası da gelişmeye başlar. Bağırsak florası sadece sindirim için değil, bağışıklık sisteminin de gelişmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle bu dönemde sindirilebilirliği yüksek ve prebiyotiklerden zengin gıdaların tüketilmesi önemlidir.
Yetişkin kedilerin vücutları ne ister?
Minik kediniz artık büyüdü ve 12 aylık oldu ve böylece yetişkinlik dönemine de giriş yapmış bulundu. Yavru kedilerde spesifik beslenmenin yapılması gerektiği gibi, yetişkin kedilerde de yaş aralığına ve fizyolojisine uygun mama seçilmesi oldukça önemlidir. Çünkü yetişkinlikle beraber, gelişimini tamamlamış olan kedi dostlarımızın ihtiyaç duyduğu protein miktarı, enerji miktarı, mineral, vitamin miktarı bir nebze de olsa azalmaya başlar. Unutmamalıyız ki, her elementin eksikliği uzun vade de nasıl rahatsızlığa neden oluyorsa, bazı elementlerin fazlalığı da farklı rahatsızlıklara neden olabilir.
Yetişkinlik döneminde fizyolojik olarak hamile, kısır ya da herhangi bir rahatsızlığı olan kedilerin gıdaları da farklı olması gerekmektedir. Çoğu fizyolojik değişim, kedilerin ihtiyaçlarının da değiştiğini bizlere anlatabilir. Bu nedenle düzenli veteriner hekim kontrolleri ile hangi durumda neye ihtiyacı olabileceğini öğrenebilirsiniz.
Gebelik ve emzirme dönemlerinde dikkat edilecekler
Bu iki süreçte anne kedi hem kendini hem de bebeklerini beslemelidir. Bu nedenle gebelik ve emzirme dönemlerinde anne kedinin ihtiyaçları artmaktadır. Bu dönemlerde anne hem kendi hem de bebeklerin tüm ihtiyaçların karşılanabilmesi için, değerleri daha yüksek olan yavru kedi maması ile serbest beslenme yapması önerilmektedir. Serbest beslenme ile ihtiyacı olan tüm besini karşılasa da burada önemli olan şeylerden biri de annenin ihtiyaçlarına uygun doğru, besleyici ve yüksek kaliteli gıdaların seçimidir.
Kısırlaştırılmış yetişkin kediler
Kısır kediler, kısır olmayan kedilere oranla enerji ihtiyaçları daha azdır. Bu nedenle yetişkin mamalarından ziyade kısır kedi mamalarını kullanmaları gerekmektedir. Eğer ki yetişkin maması verilecek ise günlük beslenme miktarının iyi ayarlanması gerekir. Çünkü kısırlaştırıldıktan sonra kedilerin hem fiziksel aktiviteleri hem de metabolik hızları yavaşlamaya başlamaktadır. Bu nedenle de kilo almaya eğilimli olurlar. Kilo ise uzun vadede belirli miktara ulaştığında birçok hastalığa da zemin hazırlar. Bu nedenle baştan önlem alarak kontrollü beslemek oldukça önemlidir.
Yaşı ilerlemiş kediler ve ihtiyaçları
Kedilerin yaşam süreleri oldukça farklılık göstermektedir. Yaşam süresinin şekillenmesinde birden çok etken mevcuttur. Genetik, beslenme, çevresel etkenler gibi. Birçok etken olan bu süreçte önemli olan elimizden geleni sağlayabilmek ve yaşam süresi boyunca sağlıklı, mutlu yaşamasını desteklemektir. Bizlerinde bu konuda yapabileceklerinin başında yaşadığı alanda ona yardımcı olmak ve ihtiyaçlarını sağlamaktır.
Kediler, 9 – 10 yaşlarından itibaren yaşlı olarak kabul edilirler. Bu noktada ihtiyaçları farklılık göstermeye başlar. Hareket kabiliyeti azalan yaşlı kedinin, kalori alımının da azalması gerekir. Aynı zamanda kaliteli ve yüksek sindirilebilirliğe sahip protein alım ihtiyacı da artmaktadır. Ayrıca alınması gereken mineral ve vitaminlerde eksiksiz olmalıdır.
Sonuç olarak patili dostlarımız için en uygun gıdayı seçmenin püf noktalarından biri de onların ihtiyaçlarını tespit etmektir. Bu noktalarda ise veteriner hekiminize danışabilir, evcil hayvanınız için en doğru besini seçme konusunda yardım alabilirsiniz.